Slovník
Kovová spona zajišťující korkovou zátku před vystřelením při kvašení šumivého vína v sektové láhvi.
Aromatické aldehydy vznikají z ligninu třapiny a semen révy. Z alifatických aldehydů je nejvíce acetaldehydu, který způsobuje zvětralou příchuť při styku se vzduchem.
Hlavní složkou alkoholů obsažených ve víně je etanol vznikající kvašením cukrů obsažených v moštu a výtěžnost se pohybuje kolem 51%. Jeho obsah se vyjadřuje v % obj. nebo g/l (1% obj.alkoholu = 8 g/l)... více
Je takové víno, jehož obsah alkoholu není vyvážen s ostatními složkami a tento je senzoricky velmi snadno identifikovatelný.
Červené víno z oblasti Valpolicella (Itálie) z hroznů dosušovaných na lískách. Cuveé z odrůd Corvina, Rondinella, Molinara. Hořko-sladké, kolem 15% alk.
Nádoba na víno z pálené hlíny s úzkým hrdlem, dole zašpičatělá, užívaná kdysi v Řecku a v Římě.
Nauka o druzích a odrůdách révy. Obecná zahrnuje systematiku, klasifikaci a metodiku ampelografických sledování. Speciální obsahuje popisy odrůd.
Červená barviva obsažená v mladých červených vínech v množství 200-500 mg/l. Existuje větší množství látek tohoto typu v závislosti na odrůdě révy. Jejich molekula obsahuje jednu nebo dvě molekuly glu... více
Alkoholický nápoj podávaný před jídlem, který má povzbudit chuť k jídlu. Bývají to lihoviny nebo vína dezertní či vína ledová, případně bobulové výběry.
Destilát vyrobený z mladých vín francouzské vinařské oblasti stejného jména.
Aroma vína je soubor látek přírodního původu, které jsou obsaženy ve víně a které lze senzoricky zachytit při čichové a chuťové zkoušce. Jsou zpravidla těkavé a do vína přicházejí buďto jako: 1. primá... více
Je každé víno, u kterého je čichem zjistitelná příjemná odrůdová vůně hroznů, případná vůně získaná ležením vína v láhvi. Podle intenzity vůně jsou vína málo, silně nebo vysoce aromatická. Intenzita j... více
Sladké šumivé víno vznikající primárním kvašením z moštu Moscato bianco v italské DOC vinařské oblasti Asti.
Obal na víno složený z vnějšího kartonu a vnitřního plastového vaku s uzavíratelným kohoutkem. Používá se zpravidla pro běžná vína a objemy 5 l a více. Jeho předností je, že při nalévání vína se objem... více
Ve víně se vyskytuje velké množství druhů. Mnohé z nich způsobují onemocnění vín. Zvláště důležité jsou bakterie mléčné rozkládající kyselinu jablečnou.
Dubový sud o velikosti 225 l užívaný původně ve francouzském vinařském regionu Bordeaux ke zrání červených vín. Dnes rozšířený po celém světě nejen ke zrání, ale i k vyluhování zvláštních aromatikých ... více
Slupky bobulí mají barvu zelenou, žlutou, jantarovou, růžovou, růžově fialovou, modrou nebo černou. Kromě základní barvy bývá různobarevné líčko.
Je ovlivněna barvou slupek bobulí a způsobem zpracování hroznů: bílá vína mají zelenožlutou, žlutozelenou, chromově žlutou, zlatožlutou, zlatohnědou. Růžová vína: lososově růžovou, karmínově růžovou, ... více
Promíchávání kvasnic ve víně (batonage) rozprostře kvasnice rovnoměrně v celém objemu a mělo by se provádět zpočátku alespoň 2x týdně, na závěr již postačuje 1x za 14 dnů. Promíchávání kvasnic brání o... více
Odečtením hodnoty zbytkového cukru od veškerého extraktu zůstává bezcukerný extrakt, jehož hodnota by u bílých, tichých vín neměla klesnout pod 17 g/l.
Vína obsahující ještě termolabilní bílkoviny jsou při teplotách nad 20°C náchylná k vytvoření kalů ve víně. Působení tepla nerozpustné bílkoviny změní na rozpustné a ty se projeví jako bílý sediment v... více
Bílý zákal je způsobený vysokým obsahem železa ve víně, které se v tomto případě stykem se vzdušným kyslíkem mění na fosforečnan železitý. Víno s bílým zákalem je třeba ponechat v klidu a za nějaký ča... více
Víno pocházející z kontrolované biologické (ekologické) produkce. Momentálně jsou v ČR 4 takoví producenti.
Bobule tvoří hrozen. Skládá se ze stopky, slupky, dřeně a peciček. Ze stopky mohou do vína přecházet tvrdé třísloviny, hrubé bylinné tóny a oxidační enzymy, proto se doporučuje hrozny odzrňovat (zbavi... více
Bouřlivé kvašení je druhá etapa alkoholického kvašení moštů. Vzniká v krátkém čase po naplnění kvasných nádob, po začátku rychlého rozmnožování a růstu kvasničných buněk. Projevuje se tvorbou zákalu, ... více