Slovník (A)
Kovová spona zajišťující korkovou zátku před vystřelením při kvašení šumivého vína v sektové láhvi.
Aromatické aldehydy vznikají z ligninu třapiny a semen révy. Z alifatických aldehydů je nejvíce acetaldehydu, který způsobuje zvětralou příchuť při styku se vzduchem.
Hlavní složkou alkoholů obsažených ve víně je etanol vznikající kvašením cukrů obsažených v moštu a výtěžnost se pohybuje kolem 51%. Jeho obsah se vyjadřuje v % obj. nebo g/l (1% obj.alkoholu = 8 g/l)... více
Je takové víno, jehož obsah alkoholu není vyvážen s ostatními složkami a tento je senzoricky velmi snadno identifikovatelný.
Červené víno z oblasti Valpolicella (Itálie) z hroznů dosušovaných na lískách. Cuveé z odrůd Corvina, Rondinella, Molinara. Hořko-sladké, kolem 15% alk.
Nádoba na víno z pálené hlíny s úzkým hrdlem, dole zašpičatělá, užívaná kdysi v Řecku a v Římě.
Nauka o druzích a odrůdách révy. Obecná zahrnuje systematiku, klasifikaci a metodiku ampelografických sledování. Speciální obsahuje popisy odrůd.
Červená barviva obsažená v mladých červených vínech v množství 200-500 mg/l. Existuje větší množství látek tohoto typu v závislosti na odrůdě révy. Jejich molekula obsahuje jednu nebo dvě molekuly glu... více
Alkoholický nápoj podávaný před jídlem, který má povzbudit chuť k jídlu. Bývají to lihoviny nebo vína dezertní či vína ledová, případně bobulové výběry.
Destilát vyrobený z mladých vín francouzské vinařské oblasti stejného jména.
Aroma vína je soubor látek přírodního původu, které jsou obsaženy ve víně a které lze senzoricky zachytit při čichové a chuťové zkoušce. Jsou zpravidla těkavé a do vína přicházejí buďto jako: 1. primá... více
Je každé víno, u kterého je čichem zjistitelná příjemná odrůdová vůně hroznů, případná vůně získaná ležením vína v láhvi. Podle intenzity vůně jsou vína málo, silně nebo vysoce aromatická. Intenzita j... více
Sladké šumivé víno vznikající primárním kvašením z moštu Moscato bianco v italské DOC vinařské oblasti Asti.