Slovník (B)
Obal na víno složený z vnějšího kartonu a vnitřního plastového vaku s uzavíratelným kohoutkem. Používá se zpravidla pro běžná vína a objemy 5 l a více. Jeho předností je, že při nalévání vína se objem... více
Ve víně se vyskytuje velké množství druhů. Mnohé z nich způsobují onemocnění vín. Zvláště důležité jsou bakterie mléčné rozkládající kyselinu jablečnou.
Dubový sud o velikosti 225 l užívaný původně ve francouzském vinařském regionu Bordeaux ke zrání červených vín. Dnes rozšířený po celém světě nejen ke zrání, ale i k vyluhování zvláštních aromatikých ... více
Slupky bobulí mají barvu zelenou, žlutou, jantarovou, růžovou, růžově fialovou, modrou nebo černou. Kromě základní barvy bývá různobarevné líčko.
Je ovlivněna barvou slupek bobulí a způsobem zpracování hroznů: bílá vína mají zelenožlutou, žlutozelenou, chromově žlutou, zlatožlutou, zlatohnědou. Růžová vína: lososově růžovou, karmínově růžovou, ... více
Promíchávání kvasnic ve víně (batonage) rozprostře kvasnice rovnoměrně v celém objemu a mělo by se provádět zpočátku alespoň 2x týdně, na závěr již postačuje 1x za 14 dnů. Promíchávání kvasnic brání o... více
Odečtením hodnoty zbytkového cukru od veškerého extraktu zůstává bezcukerný extrakt, jehož hodnota by u bílých, tichých vín neměla klesnout pod 17 g/l.
Vína obsahující ještě termolabilní bílkoviny jsou při teplotách nad 20°C náchylná k vytvoření kalů ve víně. Působení tepla nerozpustné bílkoviny změní na rozpustné a ty se projeví jako bílý sediment v... více
Bílý zákal je způsobený vysokým obsahem železa ve víně, které se v tomto případě stykem se vzdušným kyslíkem mění na fosforečnan železitý. Víno s bílým zákalem je třeba ponechat v klidu a za nějaký ča... více
Víno pocházející z kontrolované biologické (ekologické) produkce. Momentálně jsou v ČR 4 takoví producenti.
Bobule tvoří hrozen. Skládá se ze stopky, slupky, dřeně a peciček. Ze stopky mohou do vína přecházet tvrdé třísloviny, hrubé bylinné tóny a oxidační enzymy, proto se doporučuje hrozny odzrňovat (zbavi... více
Bouřlivé kvašení je druhá etapa alkoholického kvašení moštů. Vzniká v krátkém čase po naplnění kvasných nádob, po začátku rychlého rozmnožování a růstu kvasničných buněk. Projevuje se tvorbou zákalu, ... více
Ledem chlazené nebo teplé alkoholické nápoje připravené ze směsi bílých, červených a případně šumivých vín s přídavkem ovocných plodů, aromatických bylin či likérů, ovocných šťáv, případně rumu.
Destilát z vína. Jde o anglické slovo, které má francouzský ekvivalent "eau-de-vie". Ve Francii je tak obecně označován destilát z vína a nebo výlisků (eau-de-vie de marc) bez garance zrání nebo kvali... více
Suché šumivé víno, v němž může být nejvýše 15 g/l zbytkového cukru. Označení extra brut se užívá pro velmi suché šumivé víno do 4 g/l cukru.