Slovník (C)
Likér z černého rybízu, Blanc Cassis je aperitiv z bílého vína s přídavkem sirupu z černého rybízu.
Černání vína je způsobeno vyšším obsahem tříslanu železitého, který vzniká obvykle při styku moštu nebo vína s nechráněnými železnými součástmi strojního vybavení nebo nářadí při zpracování hroznů a v... více
Zvyšování obsahu alkoholu ve víně cukřením moštů sacharózou nebo zahuštěným rektifikovaným moštem.
V novodobé technologii vína se často užívá chladu: kryomacerace rmutu před lisováním nebo před nakvašováním modrých hroznů, chlazené kvašení ke snížení kvasné teploty na optimum, vychlazení vína k vys... více
Vůně a chuť vyzrálých vín připravovaných oxidativní technologií, jako tomu je např. u vín tokajských.
Při přezrávání hroznů se jejich bobule výparem vody scvrkávají, hrozinkovatí. Vznikají hrozinky neboli cibéby. Z nich se tvoří hrozinkové výběry - přírodní dezertní vína s vysokým zbytkem nezkvašeného... více
Dubové třísky s různým stupněm ožehnutí. Používají se k imitaci barikového tónu jejich vyluhováním v upravovaném víně. Kromě nich ještě existují pro tyto účely ožehnuté dubové desky různých velikostí ... více
Jde o urychlení čištění vína po ukončení kvasného procesu. Lze z větší části nahradit odpovídající filtrací, ale přirozenější je využití přírodních inertních látek. Alternativně se používá více těchto... více
Prořeďování počtu bobulí v hroznech stolních odrůd. Pokud se provádí postupně, lze docílit extrémní velikosti bobulí.
Výraz používaný ve Francii pro vinice v nejlepších polohách, většinou nazvané vlastními jmény a obehnané zdí.
Jméno města a vinařské oblasti. Stejnojmenná vínovice má chráněný název a smí pocházet jen z uvedené oblasti. Musí být skladována v dubových sudech z limouisinského dubu nejméně 30 měsíců. Obsah alk. ... více
Obsah cukrů v bobulích hroznů je jedním z hlavních ukazatelů sklizňové zralosti. Během zrání se sleduje pomocí refraktometru, ve vylisovaném moštu také moštoměrem, jehož údaj je základem pro kategoriz... více