Slovník (C)


, 1276x4. duben 2016Cassis

Likér z černého rybízu, Blanc Cassis je aperitiv z bílého vína s přídavkem sirupu z černého rybízu.

, 1251x4. duben 2016Celkový obsah alkoholu

Je součtem skutečného a možného obsahu alkoholu.

, 1395x4. duben 2016Černý zákal

Černání vína je způsobeno vyšším obsahem tříslanu železitého, který vzniká obvykle při styku moštu nebo vína s nechráněnými železnými součástmi strojního vybavení nebo nářadí při zpracování hroznů a v... více

, 1298x4. duben 2016Chaptalizace

Zvyšování obsahu alkoholu ve víně cukřením moštů sacharózou nebo zahuštěným rektifikovaným moštem.

, 1337x4. duben 2016Chlazení vína

V novodobé technologii vína se často užívá chladu: kryomacerace rmutu před lisováním nebo před nakvašováním modrých hroznů, chlazené kvašení ke snížení kvasné teploty na optimum, vychlazení vína k vys... více

, 1326x4. duben 2016Chlebovina

Vůně a chuť vyzrálých vín připravovaných oxidativní technologií, jako tomu je např. u vín tokajských.

, 1348x4. duben 2016Cibéby

Při přezrávání hroznů se jejich bobule výparem vody scvrkávají, hrozinkovatí. Vznikají hrozinky neboli cibéby. Z nich se tvoří hrozinkové výběry - přírodní dezertní vína s vysokým zbytkem nezkvašeného... více

, 1199x4. duben 2016Čich

Vnímání a rozlišování látek rozpuštěných ve vzduchu, popř. ve vodě.

, 1284x4. duben 2016Cidre

Jablečné nebo hruškové víno vyráběné v Normandii s obsahem CO2.

, 1313x4. duben 2016Čipsy

Dubové třísky s různým stupněm ožehnutí. Používají se k imitaci barikového tónu jejich vyluhováním v upravovaném víně. Kromě nich ještě existují pro tyto účely ožehnuté dubové desky různých velikostí ... více

, 1342x4. duben 2016Čiření vína

Jde o urychlení čištění vína po ukončení kvasného procesu. Lze z větší části nahradit odpovídající filtrací, ale přirozenější je využití přírodních inertních látek. Alternativně se používá více těchto... více

, 1213x4. duben 2016Cizelování

Prořeďování počtu bobulí v hroznech stolních odrůd. Pokud se provádí postupně, lze docílit extrémní velikosti bobulí.

, 1310x4. duben 2016Clos

Výraz používaný ve Francii pro vinice v nejlepších polohách, většinou nazvané vlastními jmény a obehnané zdí.

, 1383x4. duben 2016Cognac

Jméno města a vinařské oblasti. Stejnojmenná vínovice má chráněný název a smí pocházet jen z uvedené oblasti. Musí být skladována v dubových sudech z limouisinského dubu nejméně 30 měsíců. Obsah alk. ... více

, 1246x4. duben 2016Coupage - kupáž

Francouzský název pro scelování vín

, 1293x4. duben 2016Cukernatost

Obsah cukrů v bobulích hroznů je jedním z hlavních ukazatelů sklizňové zralosti. Během zrání se sleduje pomocí refraktometru, ve vylisovaném moštu také moštoměrem, jehož údaj je základem pro kategoriz... více

, 1316x4. duben 2016Cuveé

Tento výraz má mnoho významů: 1. První podíl moštu při lisování "Vin de cuvée". 2. Množství vína kvašeného v jedné nádobě. 3. Množství vína sceleného v jedné nádobě. 4. Množství vína sceleného z různý... více

Zdroj: Velký vinařský slovník (publikováno se souhlasem autora)