Slovník (D)
Italská vína s kontrolovaným původem: Denominazione di origine controllata.
Italská vína s kontrolovaným a zaručeným původem: Denominazione di origine controllata e garantita.
Odstranění kvasničního kalu z láhve při výrobě sektu kvašeného na láhvi.
Senzorické hodnocení vína se opírá o jeho posouzení degustací - ochutnáním.
Degustátor je člověk, který provádí senzorické hodnocení vína. Degustátor musí mít nejen náležité odborné znalosti o víně, jeho složení, vlastnostech a výrobě, ale i praktické zkušenosti s hodnocením ... více
Starší název pro vína různým způsobem upravovaná pomocí přídavku vínovice nebo konzumního lihu, koncentrovaného moštu, výluhu aromatických bylin apod. Dnes patří do skupiny aromatizovaných nebo likéro... více
Pro diabetiky jsou nejvhodnější suchá přívlastková vína, nejlépe kabinetní.
Název pro termín digestiv pochází z francouzštiny a znamená "pro trávení". Označuje nápoje, které přicházejí zpravidla na závěr menu a mají za úkol usnadnit trávení. V závislosti na podávaných pokrmec... více
V praxi se zpravidla používají sudy barrique třikrát, přičemž se v takovém případě docílí nejlepšího vjemu u vína vzniklého směsí vín ze sudů poprvé, podruhé a potřetí použitých. Další používání sudu ... více
Dochuť vína je soubor tónů chuti, které vystoupí až na závěr celkového chuťového vjemu a které jsou zjevně odlišné od vjemů počátečních. Dochuť může být příjemná, neutrální i nepříjemná. Právě prvně v... více
V dezertních vínech se zvyšuje obsah alkoholu dolihováním vínovicí nebo konzumním lihem.
Pro úpravu chuti šumivého vína na určitý obsah cukru se užívá po degoržování přídavek likéru, který se skládá z téhož vína, cukru a případně vínovice.
Výluh po zavodnění matolin se nacukří a po prokvašení vzniká druhák. Jeho uvádění do oběhu je zakázáno.
Alkoholové kvašení v uzavřených tlakových nádobách (láhev, tank) k získání vína nasyceného oxidem uhličitým.
Stolní víno, jakostní víno, víno s přívlastkem, šumivé víno, perlivé víno, aromatizované víno, likérové víno.