Slovník (E)
Enologie (z řeckého oinos = víno, logos = věda) je vědní obor pojednávající o víně, to je o surovině na jeho výrobu, o výrobě, ošetřování, stabilizaci, nemocech a vadách, zrání, přirozených přeměnách ... více
Ve vinařství se pod tímto názvem rozumí zahuštěné extrakty z hrozinek používané při výrobě přírodních dezertních vín v Řecku nebo v Tokajské vinařské oblasti.
Tvorba esteru reakcí jedno-či vícesytného alkoholu s kyselinou a nebo jejím derivátem za odštěpení vody.
Při výrobě červených vín se barvivo ze slupek modrých hroznů získává buď nakvášením rmutu (odzrněných a rozdrcených hroznů), nebo záhřevem drti na 60°C a jejím macerováním 6-12 hodin a pak lisováním.
Veškeré látky zůstávající po odpaření z určitého množství vína nazýváme extrakt. Jsou to: cukry, kyseliny, minerální látky, třísloviny, barviva, glycerin, bílkoviny. Množství extraktu kolísá podle odr... více