Slovník (F)
Chuťové vlastnosti vína zvýrazňuje obsah kyselin, které mu dodávají pitelnost a svěžest. Je-li kyselin nedostatek, zvláště v bílém víně, říkáme o něm, že je fádní.
Vinum Falernum bylo ve starém Římě uznáváno jako jedno z nejjakostnějších.
Víno bylo od nepaměti vystaveno pokusům o falšování. Nejčastěji přídavkem vody, aromatických látek, dietylenglykolu, macerací látek zvyšujících extrakt aj. Účinná kontrolní činnost je dnes běžnou ochr... více
Zaznamenává každoročně datum určitých změn vegetativních i generativních orgánů vinné révy, a tím stanovuje délku jednotlivých fenofází.
Odkalování vylisovaného moštu proháněním kyslíku (vzduchu, dusíku, oxidu uhličitého) moštem v drobných bublinách. Kaly vytvoří na hladině moštu pevnou krustu. Může být stacionární nebo kontinuální.
Při výrobě tokajských vín se užívá cibéb. Po jejich vylisování se zbytky přelijí moštem a směs se nechá vykvasit. Vzniklý Fordítás se často přidává k vínům samotným.
Posílení; přídavek vysokoprocentního alkoholu do vína. Fortifikace je buďto předčasná (před započením kvašení - např. vína typu mistelle), časná (na začátku kvašení a v průběhu - např. vína portská) a... více
Jednoduchý cukr (monosacharid), zkvasitelný kvasinkami. Na počátku zrání hroznů převažuje glukóza, později se obsah obou cukrů vyrovná. V moštu z vysoce vyzrálých hroznů je více glukózy, fruktóza se r... více
Plná zralost hroznů, kdy jsou všechny bobule měkké, pecičky hnědé a obsahu cukrů se přestává zvyšovat asimilací, přibývá pouze při přezrávání výparem vody.