Slovník (G)
, 1166x4. duben 2016Gallování vína
Kdysi dovoloval německý vinařský zákon rozpouštět řepný cukr užívaný k cukření vína ve vodě, a tím současně snižovat v nepříznivých ročnících obsah kyselin. Užíval se při tom přídavek vody až do 20% c... více
, 1168x4. duben 2016Geraniová příchuť
Příchuť a vůně, která se objevuje ve vínech konzervovaných kyselinou sorbovou.
, 1292x4. duben 2016Glukóza
Jednoduchý cukr (monosacharid), zkvasitelný kvasinkami. Na počátku zrání hroznů převažuje glukóza, později se obsah obou cukrů vyrovná. V moštu z vysoce vyzrálých hroznů je více glukózy, fruktóza se r... více
, 1293x4. duben 2016Glycerol
Je trojsytný alkohol nasládlé chuti, který dodává vínu plnou a hladkou chuť. Vzniká ve víně jako vedlejší produkt alkoholového kvašení.