Slovník (H)
I víno se může hodnotit hmatem - vjem tlaku bublinek v ústech u šumivých vín a nebo např. také viskozita, vazkost a hutnost vín.
Víno přijímá vzdušný kyslík, a není-li dostatečně zasířeno, pak hnědne.
Při sensorickém hodnocení vína se smyslové vjemy - čistota, barva, vůně, chuť, celková harmonie - převádějí v závislosti na použitém schématu hodnocení na číselné vyjádření, které dovoluje srovnávání ... více
Výrobní a společenské poměry na vinicích v okolí obcí upravovalo ve středověku a mnohde i později horenské právo, což byl soupis povinností a práv majitelů vinic, nájemců vinic a pracovníků na nich.
Vyskytuje se hlavně u vín červených s vysokým obsahem tříslovin a nízkým obsahem kyselin. Mění se chuť vína, rozpadá se červené barvivo, případně se uvolňuje oxid uhličitý. Víno je třeba ihned přetoči... více
V minulosti měl na starosti hlídání vinice od zaražení hory. Chránil vinohrady před zloději, ale i živočišnými škůdci.
Réva má květenství složené, hroznovité. Stopka přechází v rozvětvenou hlavní osu a na postranních větvičkách jsou kvítky ve svazečcích. Jen malá část z nich se oplodní a nasadí se bobule. Při nepřízni... více
Usušené bobule bezsemenných odrůd se nazývají hrozinky a produkují se hlavně ve vinařských oblastech s dlouhým a suchým podzimem. Ze 100 kg hroznů se získává 20-30 kg hrozinek.
Pravidelné požívání hroznů má příznivý vliv na trávící ústrojí, jaterní funkce, krevní oběh a na výměnu látkovou. Hroznovou kúrou se léči: nechutenstvím úprava žaludeční sekrece, chronické zácpy a kol... více
Pro výrobu hroznové šťávy se užívají mošty odrůd s nižším obsahem kyselin i cukrů. Mošty se upravují čiřením, filtrací a sterilováním za studena nebo za tepla. Často se mošty zahušťují a uchovávají v ... více
Podle nařízení Rady (ES) č. 1493/1999 definován jako tekutý neředěný produkt získaný z čerstvých vinných hroznů, u kterého nepřekračuje obsah alkoholu 1% objemové.
Odrůdy révy dělíme na moštové, stolní, podnožové a pro zvláštní účely. Stolní musí mít atraktivní vzhled hroznů, řídké rozložení bobulí, lákavé vybarvení slupky bobulí, tužší dužninu a k ní přirostlou... více
Víno pevné struktury, dostatečného extraktu, vyrovnané viskozity, výraznějšího charakteru. O velmi hutných vínech se říká, že "se dají kousat".