Slovník (L)
Po naláhvování se víno v láhvi dále vyvíjí, což závisí na odrůdě, jakostní kategorii, teplotě uložení a jakosti i délce korkové zátky. Působí na to i půdní podmínky vinic a ročník. Z písčitých půd zra... více
Plnění vína připraveného vyškolením do vymytých a prakticky sterilních láhví. Většinou se děje na láhvovacích linkách nebo u drobných vinařů na jehlovém stáčecím zařízení.
Víno se v láhvi podává a prodává spotřebiteli již přes tisíc let. Podle předpisů ES smí být víno uváděno do oběhu pouze v obalech následujících objemů: 0,1 l, 0,25 l, 0,375 l, 0,5 l, 0,75 l, 1 l, 1,5 ... více
Stejně jako ostatní vína s přívlastkem je lze vyrábět pouze po ověření cukernatosti SZPI. Vyrábí se lisováním zmrzlých hroznů sklizených při teplotě alespoň -7°C a získaný mošt musí vykazovat alespoň ... více
Hlavní složky vína - extrakt, alkohol, kyseliny vytvářejí chuťový vjem plnosti nebo prázdnoty, lehkosti nebo těžkosti vína. Výraz lehké víno se vztahuje na vína s nižším obsahem alkoholu, která mají s... více
Víno, které smí být uváděno do oběhu pod tímto označením do konce hospodářského roku, ve kterém byly sklizeny hrozny k jeho výrobě, tj. do 31.7. roku bezprostředně následujícího po sklizni.
V současné době kvasí mošty většiny výrobců v nerezových, chlazených nádobách. Teprve po vykvašení a vyčištění jsou vína, zejména červená vína, přemístěna do velkých, dubových, ležáckých sudů, kde urč... více
Je do určité míry výsledkem esterifikačních procesů, které začínají při kvašení a při mírném přístupu vzduchu pokračují v ležáckých sudech.
Je definováno v příloze I nařízení Rady (ES) č. 1493/1999 jako výrobek, který vykazuje skutečný obsah alkoholu 15 až 22% obj. a celkový obsah alkoholu nejméně 17,5% obj. Musí být získán z částečně zkv... více