Slovník (O)
Rozlišuje se skutečný, možný, celkový a přirozený obsah alkoholu. Každý z nich se vyjadřuje v % objemových nebo hmotnostních.
Víno má ostře kyselou chuť a vůni po octu. Je to nejtěžší onemocnění vína, které nelze vyléčit. Při lehkém případu víno sterilně zfiltrovat, pak scelit se zdravým vínem.
Víno vyrobené běžným způsobem a poté speciální šetrnou destilací zbavené alkoholu tak, aby ostatní složky zůstaly zachovány.
Snižování obsahu kyseliny jablečné biologicky (mléčná + CO2) a snížení kyseliny vinné vznikem vínanů.
Ve vrstvách dužniny těsně pod slupkou je uloženo množství různých aromatických látek typických pro danou odrůdu. Tyto primární aromatické látky se přenášejí do vína. Nejvíce se jich tvoří v místech, k... více
Překročení obsahu oxidu siřičitého ve víně, případně v moštu, vzniklé předávkováním při běžné technologické manipulaci, se nejlépe a nejjednodušeji napraví scelením s vínem nebo moštem s nižším obsahe... více
Ohřevem rmutu se naruší buňky slupky a červené barvivo se uvolní. Je to zvláště výhodné u nahnilých hroznů nebo při zpracovávání velkých množství hroznů. Ohřívá se na 60°C a nechá naležet 6-12 hod. Vy... více
Ke zvýšení obsahu kyselin u málo kyselých moštů je vhodný přídavek kyseliny vinné, případně citronové až do povoleného množství 1 g/l. Korektura obsahu kyselin ve víně přídavkem kyseliny vinné je možn... více
Víno z tokajské oblasti vyrobené z hroznů, které neměly žádné cibéby. Je suché a bývá plné a tvrdé.
Mezi základní operace, které je možno využívat k úpravám moštu patří: provzdušení, síření, odkalení, doslazení, bentonit, odkyselování, aktivní uhlí, užití enzymatických preparátů, úprava tříslovin.
Má-li víno s nízkým extraktem zvýšený obsah kyselin, pak je nejen tvrdé, ale může chutnat "ostře".
Vína s nižším obsahem kyselin mohou během technologických opatření ztratit svou svěžest a chutnají mdle. K osvěžení se užívá spojení s víny kyselejšími a případně mírné nasycení oxidem uhličitým, kter... více
Takové víno, s nímž bylo činěno přespříliš technologických úkonů a ne vždy správnými prostředky a ve správný čas. Bývá méně výrazné, neosobité, útlé, netypické pro odrůdu ani místo původu.
Nakvašování rmutu modrých hroznů v otevřených kádích s plovoucím matolinovým kloboukem a ručním nebo mechanickým mícháním.
Šťáva vytékající z bobulí podléhá na vzduchu oxidačním procesům vyvolaným enzymy polyfenoloxidázami. Oxidační procesy zpomaluje vysoký obsah kyselin a kyselina askorbová.
Po skončení alkoholového kvašení a vyčištění vína probíhají ve víně oxidační procesy, které se projevují i hnědnutím vína. Oxidační procesy vznikají účinkem vzdušného kyslíku, který reaguje s látkami,... více
Spojení jednotlivých dužin sudu umožňuje jeho vnitřní ožehnutí při teplotě asi 200 °C, přičemž dochází samozřejmě i k opálení vnitřního povrchu dužin, který bude ve styku s vínem. Intenzita ožehnutí s... více
Ke sterilizaci vymytých vinných láhví před láhvováním se užívá v některých plnících linkách ozonu.