Slovník (R)


, 1927x4. duben 2016Remontáž - promíchávání

Používá se při homogenizaci moštu po naplnění kvasných nádob, v průběhu kvašení na oživení kvasinek zvýšením obsahu kyslíku v moštu a na rozptýlení usazujících se kvasinek. Při zapojení chladícího zař... více

, 1032x4. duben 2016Řízené kvašení

Řízené kvašení je soubor opatření v technologii výroby, která vedou k co nejvyšší kontrole a ovlivňování biochemických procesů při vinifikaci, a to cestami nejenom biologickými, ale také fyzikálními.

, 1325x4. duben 2016Rmut

Rozdrcením hroznů vzniká drť. Jestliže se napřed odzrní a pak rozdrtí, vzniká odzrněná drť. Při výrobě červených vín se drť nakvašuje k vyluhování barviva a tříslovin. Rmutem se nazývá kvasící drť, v ... více

, 1226x4. duben 2016Ročník vína

Pro jakost vína má rozhodující vliv nejen odrůda, poloha, půda, způsob zpracování hroznů, ale i rok sklizně hroznů a jeho povětrnostní podmínky během vegetace a hlavně v jejím závěru.

, 1172x4. duben 2016Rosé, růžové víno

Samostatný druh, mezistupeň mezi červeným a bílým vínem. Zahrnuje širokou škálu barev a odstínů, vůní a chutí. Připravuje se z modrých hroznů, a to zpravidla třemi základními metodami, které zahrnují ... více

, 1189x4. duben 2016Rozinky

Nebo hrozinky jsou sušené bobule bezsemenných odrůd révy.

, 1160x4. duben 2016Růžák

Růžové víno z modrých hroznů. Růžová barva se docílí v závislosti na odrůdě a rychlosti uvolňování barviva buď jen rozdrcením hroznů a odsátím růžového moštu, nebo se musí drť nechat naležet, nebo dok... více

Zdroj: Velký vinařský slovník (publikováno se souhlasem autora)